Yλοποίηση σχεδίου Erasmus KA1 με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-061559 και τίτλο Ενεργοί εκπαιδευτικοί ως ενεργοί πολίτες
2η Κινητικότητα
Ισλανδία
12-13 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Σύλλογος μας (Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ν. Λάρισας) συνεχίζοντας την υλοποίηση του εγκεκριμένου του σχεδίου Erasmus με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-061559 και τίτλο “Ενεργοί εκπαιδευτικοί-ενεργοί πολίτες” ολοκλήρωσε με επιτυχία τη 2η κινητικότητα στο Borgarnes της Ισλανδίας. Στην κινητικότητα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί - μέλη του Συλλόγου, η Μαρίνα Κολλάτου, η Δέσποινα Κωστή και η Άννα Βαρνά. Ο τίτλος του προγράμματος κατάρτισης ήταν «ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον πολιτισμό και την πολυμορφία με στρατηγικές για τη διδασκαλία αυτών των θεμάτων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες». Το πρόγραμμα πραγματοποιεί ο πάροχος επιμόρφωσης και κατάρτισης ICI Intercultural Iceland (Διαπολιτισμική Ισλανδία)http://www.ici.is/en.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στο Borgarnes, μια μικρή κωμόπολη της Ισλανδίας βορειοδυτικά του Ρέικιαβικ με πληθυσμό περίπου 2000 ανθρώπους. Η ομάδα των επιμορφούμενων αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτές ενηλίκων, και σχολικούς συμβούλους από 7 χώρες τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, τη Σλοβενία, την Τσεχία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Εκπαιδεύτριες ήταν η Guðrún Pétursdóttir και η Cherry Hopton, κοινωνιολόγοι με διδακτική και ερευνητική εμπειρία, από την Ισλανδία και τη Βρετανία αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης, οι εκπαιδευτικοί μας συμμετείχαν σε συζητήσεις για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, για την έννοια του “Άλλου”, για μύθους και ψεύτικες ειδήσεις, για τον καθημερινό ρατσισμό (everyday racism), για όλες τις έννοιες διακρίσεων. Παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες διαλέξεις και με βιωματικό τρόπο εκτέλεσαν δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για την ανάπτυξη του αναστοχασμού και της κριτικής σκέψης. Σχεδίασαν πρωτότυπες δραστηριότητες και σχέδια μαθήματος για τη διδασκαλία θεμάτων που αφορούν στη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό, εφαρμόζοντας τεχνικές και στρατηγικές ομαδοσυνεργατικής μάθησης.
Στο περιθώριο των μαθημάτων, και στα στενά χρονικά όρια που είχαν στη διάθεσή τους, σχημάτισαν μια πρώτη ιδέα για το πώς είναι να ζεις σε αυτή τη μακρινή για μας χώρα, μια χώρα γεμάτη καταρράκτες, ηφαίστεια (ενεργά και μη) υπόγειες σπηλιές, γεωθερμικές πηγές, γκέιζερ, παραλίες με παγωμένους βράχους, βόρειο σέλας, παγετώνες, ωκεανό με τεράστια κήτη, ευμετάβλητο απρόβλεπτο καιρό, και φιλόξενους ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα και συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας τους.
No comments:
Post a Comment