Monday 27 September 2021

Ενεργοί εκπαιδευτικοί ως ενεργοί πολίτες 1η Κινητικότητα Ιταλία 25-31 Ιουλίου 2021

 

Yλοποίηση σχεδίου Erasmus KA1 με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-061559 και τίτλο Ενεργοί εκπαιδευτικοί ως ενεργοί πολίτες

 1η Κινητικότητα  

Ιταλία 

25-31 Ιουλίου 2021 

Ο Σύλλογος μας (Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ν. Λάρισας) συνεχίζοντας την υλοποίηση του εγκεκριμένου του σχεδίου Erasmus με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-061559 και τίτλο “Ενεργοί εκπαιδευτικοί-ενεργοί πολίτες” ολοκλήρωσε με επιτυχία τη 1η κινητικότητα στο Palermo της Σικελίας. Στην κινητικότητα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί - μέλη του Συλλόγου, η Αδαμαντία Σταματοπούλου, η Αφροδίτη Γκιούρη και η Θεοδώρα Καραγκούνη.



Ο τίτλος του προγράμματος κατάρτισης ήταν «Ήπιες δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς και άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό». Το πρόγραμμα πραγματοποιεί ο πάροχος επιμόρφωσης και κατάρτισης ELA Erasmus Learning Academy SRLS 

 https://www.erasmustrainingcourses.com/about-us.html 


Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στο ιστορικό Palermo,  στα βορειοδυτικά της Σικελίας.  Η ομάδα των επιμορφούμενων αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών και μη καθώς και από συμβούλους από 6 χώρες την Πολωνία, τη Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Εκπαιδευτής ήταν ο Ιταλός Francesco Tarantino (Masters degree in ICT Engineering) με διδακτική και ερευνητική εμπειρία αρκετών ετών και με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και στην ανάπτυξη του ESCO (European Skills/Competences, Qualifications and Occupations) στον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης, οι εκπαιδευτικοί μας συμμετείχαν σε συζητήσεις για τη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων σε κάθε χώρο εργασίας, πόσο μάλλον στον εκπαιδευτικό αλλά και τις βασικές αρχές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού. Παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες διαλέξεις και με βιωματικό τρόπο εκτέλεσαν δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, ιδιαίτερα σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον και τα είδη επικοινωνίας και μάθησης. Μέσα από ομαδικές ασκήσεις και συνεργασία εκπαιδεύτηκαν σε βασικές αρχές διαχείρισης και μείωσης άγχους καθώς επίσης και στην αποτροπή αλλά και διαχείριση συγκρούσεων. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη επιμόρφωση έδωσε την ευκαιρία στις εκπαιδευτικούς μας να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και εμπειρίες με τους άλλους συμμετέχοντες και να συνάψουν σχέσεις δικτύωσης και περαιτέρω συνεργασίας.

Παράλληλα με τις καθημερινές συνεδρίες, οι εκπαιδευτικοί μας συμμετείχαν σε πολιτιστικές δραστηριότητες που τους έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, έστω και λίγο, την τοπική κοινωνία και τις ιδιαιτερότητες της Σικελίας. Το Παλέρμο, με μια πολιτιστική κληρονομιά άνω των 2.700 χρόνων και με μεγάλη παράδοση στην γαστρονομία και την αρχιτεκτονική  εντυπωσιάζει με τα υπέροχα κτίρια, παλάτια και πύλες στην πόλη που άφησαν πίσω τους οι Ρωμαίοι, Έλληνες, οι Άραβες και οι Νορμανδοί, ενώ κάποια από αυτά προστατεύονται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Οι φιλόξενοι άνθρωποι, μείγμα διαφόρων φυλών και εθνικοτήτων δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη που είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικοί λαοί με κοινό στόχο την ευημερία.





 



No comments: