Sunday 24 February 2019

Ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Ν. Λάρισας μεταξύ των 70 φορέων που συμμετέχουν στο έργο
 "Λάρισα: Η Πόλη που Μαθαίνει"
 «Η Πόλη που Μαθαίνει» είναι
ο κεντρικός τίτλος μιας πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δήμος Λαρισαίων τον Μάρτιο του 2015 σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Μια δράση που παραπέμπει στα κείμενα της UNESCO για πόλεις που ενεργοποιούν όλες τις πιθανές πηγές σε τοπικό επίπεδο με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πολλοί είναι εκείνοι που υπογραμμίζουν πως στην Ελλάδα της Κρίσης -περισσότερο από ποτέ- είναι ζητούμενο μια πολιτική φιλοσοφία ισότητας, εκπαίδευσης και δημοκρατικής συμμετοχής.
 «Η πόλη που μαθαίνει» ενθαρρύνει ακριβώς το διάλογο φορέων και ενεργών πολιτών για την οργάνωση δράσεων στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για την ώθηση της τοπικής κοινωνίας σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία διά βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης. Η φιλοσοφία και οι δράσεις, οι δυσκολίες, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις του εγχειρήματος για το μέλλον θα περιγραφούν στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης. 
   Η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Learning cities» της UNESCO και μια από τις 16 πόλεις στον κόσμο που βραβεύονται τον Σεπτέμβριο του 2017 για τις προσπάθειές τους στο πεδίο.
 
   Από φέτος λοιπόν, ο Σύλλογός μας θα συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του έργου "Larissa: Learning City" με την υλοποίηση προγραμμάτων διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως πρόσφυγες, ΡΟΜΑ, κρατούμενους, ανέργους, κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένους κ. α. 

   Χτες, 23 Φεβρουαρίου 2019 και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση απολογισμού και προγραμματισμού της πορείας του προγράμματος Λάρισα – «Πόλη που Μαθαίνει» με συντονιστή τον κ. Αλέξη Κόκκο, καθηγητή εκπαίδευσης ενηλίκων στο ΕΑΠ και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος.
 
  Την συνάντηση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, που τόνισε την πολύτιμη αξία του επιτυχημένου αυτού έργου ως προς την πρωτοφανή συνεργασία μιας πλειάδας οργανισμών της πόλης, με κοινό στόχο την υποστήριξη της κοινωνίας σε καιρό κρίσης. 

  Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Δημήτρης Δεληγιάννης, παρουσίασε συνοπτικά την πορεία του προγράμματος καθόλη την τετραετία, και επισήμανε την ανάγκη αναστοχασμού και βελτίωσης παραμέτρων του για τη βέλτιστη εξέλιξή του στο μέλλον, ενώ υπογράμμισε πόσο επιβεβλημένη είναι η θεσμοθέτηση και η συνέχιση του έργου, ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή.
    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων που ενεργοποιούνται στο έργο, οι οποίοι εργάστηκαν σε ομάδες πάνω στην κατάθεση εμπειριών από την τετράχρονη πορεία του έργου, καθώς επίσης και στη διατύπωση προτάσεων ως προς την ποιοτική αναβάθμισή του στα επόμενα χρόνια. Το Σύλλογό μας εκπροσώπησαν η πρόεδρος, Μαρίνα Κολλάτου και η αντιπρόεδρος,  Μαρία Παπαδημητρίου.
  Ήδη αρκετά μέλη μας παρακολουθούν ενεργά τις δράσεις της "Πόλης που μαθαίνει". Στα πλαίσια του σεμιναρίου "η Τέχνη στην Εκπαίδευση", οι εκπαιδευτές Απόστολος Μπάρλος και Βάσω Γώγου συναντήθηκαν την Παρασκευή, με τον επιστημονικά υπεύθυνο Αλέξη Κόκκο και άλλους επιμορφούμενους. Μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση και ανατροφοδότηση προέκυψε και η πρόταση του συλλόγου μας για δημιουργία κοινοτήτων εξάσκησης στη μετασχηματίζουσα μάθηση.
  Επίσης, σκοπός του Συλλόγου είναι να απευθύνει προσεχώς πρόσκληση στα μέλη του για συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν ανοιχτά τα σχέδια του Συλλόγου σχετικά με τη συμμετοχή του στο έργο "Larissa: Learning City", καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των μελών του για εμπλοκή τους στις σχετικές δράσεις.

No comments: