Friday 24 June 2016

Cheers to .. a creative school year!


Την Πέμπτη 23 Ιουνίου τα μέλη του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι συναντήθηκαν στο δροσερό χώρο του Bello Cocktail and Coffee Bar για να συζητήσουν τις παραμέτρους του επαγγέλματός τους που τους προβληματίζουν, αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον του μαθήματος των αγγλικών στην ελληνική πραγματικότητα.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες:

1) Το εργασιακό περιβάλλον
2) Τον παιδαγωγικό-επιμορφωτικό τομέα 

Ως προς την πρώτη θεματική ενότητα,



  •  η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρίνα Κολλάτου, ενημέρωσε τους παρεβρισκόμενους για τις αναθέσεις μαθημάτων στα γυμνάσια και τα ΕΠΑΛ, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου (1η ανάθεση: αγγλικά σε λύκεια και γυμνάσια, 2η ανάθεση: Ιστορία στα γυμνάσια και μόνο στην Α' Λυκείου). Επίσης, αναφέρθηκε ότι ορίζεται σαν πρώτη ανάθεση η ερευνητική εργασία για όλες τις ειδικότητες στο λύκειο. Τέλος, ως προς το δημοτικό, η πρώτη ανάθεση θα είναι τα αγγλικά και  δεύτερη η Ιστορία, η Ευέλικτη Ζώνη και οι Πολιτιστικές Δράσεις.
  • Στη συνέχεια, συζητήθηκε η τροποποίηση του ωραρίου του Δημοτικού σχολείου και οι συνέπειές του για τον εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας (ΦΕΚ 1327)  
                                     
  • Έπειτα, τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των συναδέλφων από τους διευθυντές τους για υπηρεσιακά-παιδαγωγικά ζητήματα που τους αφορούν (όπως για παράδειγμα για τις αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης-βελτίωσης-μετάθεσης). Προτάθηκαν τα εξής: αυτόνομη ενημέρωση των εκπαιδευτικών από το site του σχολείου τους, το site της Α ή Β/Βάθμιας, του esos, alfavita , εκπαιδευτική κλίμακα και φυσικά του Συλλόγου μας.

  • Συζητήθηκε επίσης η έλλειψη εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ, ΔΟΕ και σύλλογος Κων/νος Κούμας)

  • Στην ίδια θεματική ενότητα, αναφέρθηκαν προβλήματα-εντάσεις που ανακύπτουν από την παρέμβαση γονέων στο διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών αγγλικών, και προτάθηκαν τρόποι χειρισμού ανάλογων καταστάσεων.
  

 


 









Αναφορικά με τη δεύτερη θεματική περιοχή,
  •  τονίστηκε η ανάγκη να ενημερώνεται ο εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας σχετικά με τα προγράμματα (Ευρωπαϊκά και άλλα), που συντονίζονται κάθε χρόνο από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, αλλά και τις διαδικασίες-γραφειοκρατία που ακολουθείται για την υλοποίησή τους στο χώρο του σχολείου.
                                
  • ακολούθως, αναφέρθηκε το ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων και η ανάγκη παρεμβάσεων-αλλαγών σε αυτά, μετά από διάλογο του Υπουργείου-συγγραφικών ομάδων με τους εκπαιδευτικούς που τα διδάσκουν σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Ο εμπλουτισμός-προσαρμογή τους από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό είναι πάντα μία λύση, βέβαια, που διευκολύνει τη διδασκαλία του μαθήματος
  • συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί από το Σύλλογό μας μία χρήσιμη τράπεζα διδακτικού υλικού για το μάθημα των αγγλικών, όπου οι συνάδελφοι θα μοράζονται καλές πρακτικές, σχέδια μαθήματος και υλικό που αξιοποιήθηκε με επιτυχία στην τάξη τους.
Τέλος, προτάθηκαν θέματα για μελλοντική επιμόρφωση από το Σύλλογό μας, όπως η αξιολόγηση του μαθητή, το lesson planning, τα αγγλικά και οι μαθησιακές δυσκολίες

Ήπιαμε στην υγειά μιας επιτυχημένης και δημιουργικής χρονιάς και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη!!


Περιμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις, σκέψεις-προτάσεις ως προς τα θέματα που αναφέρθηκαν στη συζήτησή μας στη φόρμα επικοινωνίας του blog μας, στο mail του συλλόγου kathigites.agglikon@gmail.com ή τη διεύθυνσή μας στο facebook . 
HAPPY SUMMER!!!
 

    •  

    No comments: